Meny

Behandling av lipødem

Det finnes ingen behandling som kan fjerne eller helbrede lipødem, men det går derimot an å behandle symptomer og prøve å lindre plager.

Regelmessig lymfedrenasje kombinert med kompresjonsstrømper kan redusere væskeansamling og trykk i vevet. Dette kan gi mindre spenningsfølelse og smerte, men har kun kortvarig effekt og fører til lite reduksjon av volumet. Vanndrivende medikamenter har heller ingen effekt ved lipødem. Det samme gjelder dietter og slankekurer.

Det går derimot an å redusere fettmengden ved hjelp av en spesiell type fettsuging som blir omtalt som TLA (tumescens lokalanestesi). Behandlingen går ut på å bedøve fettområdet med store mengder fortynnet lokalbedøvelsesvæske (wet technique) i kombinasjon med tynne sugekanyler og PAL (power assisted liposuction) hvor fettet blir fjernet på en skånsom måte uten at lymfekarene blir skadet.

Tiltak

Behandling av lipødem bygger på flere tiltak, som kun i samspill vil gi et godt resultat. Først må du på en konsultasjon for å gjennomføre en grundig undersøkelse. Har du ikke bekreftet diagnose vil du bli henvist til videre utredning. Det er viktig at man utelukker andre fettfordelingsforstyrrelser (lipodystrofi), og skiller mellom lipødem og lipolymfødem.

Deretter må du i kontakt med en lymfedrenasje-terapeut for å få tatt mål slik at du kan få laget spesialtilpassede kompresjonsstrømper til ben eller armer. Disse må du bruke døgnet rundt i minst tre til seks måneder. Du må også gjennomføre to-tre lymfedrenasjebehandlinger per uke i fire uker før operasjon, og to-tre ganger i uken i to-tre måneder etter operasjon. Når alt dette er på plass kan man planlegge selve inngrepet. Det blir fjernet omkring fem til seks liter fett per inngrep, så de fleste pasienter må derfor gjennomføre flere inngrep.

Du kan forvente bedre livskvalitet etter behandling. Fettfjerning med denne metoden er permanent og bedrer kroppsformen. Dessuten blir ødemutvikling redusert, og du vil føle mindre smerte. Enkelte pasienter kan også slutte helt med kompresjonsbehandling.

Dr. Stefan Emmes, vår dyktige kirurg ved Plastikkirurgisk Institutt, sitter i fagutvalget til Norsk lymfødem- og lipødemforbund, og tilbyr behandling av lipødem.

Book en uforpliktende konsultasjon.

Back to Blog