Meny

Pasienthistorie - lipødem - Eirin

Eirin, 44 år har har fått livet tilbake etter å ha blitt behandlet for lipødem hos oss og forteller om sin opplevelse.

Jeg er en kvinne på 44 år som har levd et aktivt liv. Spesielt lagsportene håndball og innebandy har gitt meg mange hyggelige stunder på idrettsarenaen. I kjølvannet av treninger har jeg ofte kjent på uforklarlige smerter i kroppen, spesielt i beina. Plagene mine eskalerte etter mitt andre svangerskap i 2013. Jeg har vært til utallige utredninger for ulike revmatiske sykdommer, men ingen har vært i stand til å gi meg en forklaring på hvorfor jeg har kjent på så mye smerte eller hvorfor jeg har følt meg så utmattet. Beina har nærmest vært som tømmerstokker og jeg har erfart sviende ubehag under huden på armene. Disse plagene endte opp med å bli så dominerende at jeg ikke var i stand til å jobbe i fulltids-stilling som småskolelærer. På det verste klarte jeg bare jobbe 20% før jeg måtte hvile meg. Hverdagene måtte planlegges veldig nøye slik at jeg skulle klare de mest nødvendige ting, som å følge opp ungene eller lage middag. Etter hvert klarte jeg å komme meg i 50% jobb, men da måtte jeg velge bort aktiviteter på ettermiddagen.

I årsskiftet 2019/2020 så jeg et program på lokal TV om en dame med lipødem. Da denne kvinnen forklarte plagene sine kunne jeg trekke mange paralleller til min egen situasjon. Etter å ha brukt søkemotorer på internett til å få ytterligere kunnskap om diagnosen innså jeg at den passet ekstremt godt til mine plager. Jeg kontaktet deretter lege og Norges lymfødem og lipødem forening. Sistnevnte har god oversikt på flinke fysioterapeuter rundt omkring i landet som kan masse om diagnosen. Her møtte jeg en dyktig fysioterapeut som sa at jeg sannsynligvis hadde lipødem. Hun fortalte meg at man kan opereres for å minimere plager, og Dr. Emmes ble nevnt i positivt ordelag. Etter møte med den anbefalte legen fikk jeg en bekreftelse på at jeg har lipødem og at jeg kunne få hjelp dersom jeg ønsket det. Operasjonene som krevdes er imidlertid dyre og jeg ble informert om at man trenger flere av disse for å kunne få fullt utbytte av behandlingen.

Etter nøye tenking var operasjon var den eneste utvei. Jeg gjennomgått fire operasjoner for lipødem, tre på beina og en på armene. Disse ble utført i tidsrommet desember 2020 til november 2021.  Til tross for at operasjonene var harde, både fysisk og psykisk, er dette noe av det smarteste jeg har gjort.

Dr Emmes har gjennom hele forløpet vært veldig nøye og beskrivende i oppfølgingen etter operasjonene. Dette har gjort meg veldig trygg på et positivt utfall. Jeg har fulgt alle anbefalinger til punkt og prikke, og har ikke hatt noen som helst komplikasjoner etter noen av operasjonene. Behovet for hvile har blitt mindre og mindre og jeg har etter hvert fått følelsen av ett sterkt økende energinivå.

Etter operasjonene i beina fikk jeg overskudd og glede av å jogge. Noe jeg ikke har vært i stand til å gjøre på veldig mange år. Endelig kjente jeg igjen hvordan trening gav meg energi i stedet for å tappe meg for krefter. Det er en av de beste følelsene jeg har kjent.  Jeg har klart å komme meg tilbake til 100 % jobb, samtidig som jeg klarer å følge opp ungene mine. Operasjonene har gjort at jeg har fått livet mitt tilbake. Nå kan jeg gjøre hva jeg vil og når jeg vil uten å tenke på at det tapper meg for energi. Spontane og impulsive ideer er blitt en del av min nye hverdag og det setter jeg umåtelig stor pris på.

Book en uforpliktende konsultasjon.

Denne teksten er gjengitt med pasientens tillatelse.
Informasjonen er anonymisert av hensyn til personvern.

Les flere artikler