Meny

Lipødem - før og etter behandling

Lipødem er en kronisk sykdom som viser seg som unormal fettfordeling på ekstremiteter. Sykdommen blir gjerne omtalt som «kvinnesykdom» siden den rammer kun kvinner, og ofte flere i familien. Det er hovedsakelig rumpe, lår, legger og armer som rammes ved lipødem, men det er svært individuelt hvor raskt sykdommen utvikler seg og hvor store fettansamlingene blir. Fordelingen av fett er karakteristisk.

Før behandling 

Før behandling vil du i konsultasjon med vår plastikkirurg, Dr. Stefan Emmes, få ytterligere informasjon om inngrepet. I fellesskap avklarer vi din egen situasjon, blir enige om hva som skal gjøres, og hvordan det utføres. Etter konsultasjonen vil du føle deg ivaretatt og hørt, og vi tar selvsagt våre pasienters bekymringer og hensyn på største alvor. Hos oss tilbyr vi også diagnostisering i konsultasjonen, og du trenger derfor ikke ha en diagnose fra før. 

På operasjonsdagen er det viktig at du tar en dusj like før avreise til klinikken og bruker bakteriedrepende såpe. Ta så på noen romslige klær, og unngå sminke, neglelakk, piercing og smykker.

Medisiner eller kosttilskudd som tynner ut blod skal ikke tas den siste uken før inngrepet. Røyk og snus øker sjansen for problemer med bedøvelsen og sårtilheling. Det er derfor helt nødvendig at du tar en pause fra røyk og snus i 1 måned før operasjon, og 1 måned etter.  

Etter behandling 

Etter behandling setter vi av tid til at du får hvile litt på klinikken før du drar hjem. Inngrepet er for de fleste en påkjenning, og vi har største forståelse for at man føler seg preget i etterkant. Etter operasjon skal du ikke kjøre bil. Ha derfor med en person som kan kjøre deg hjem fra klinikken og være med deg det første døgnet etter operasjonen. 

Du skal ikke anstrenge deg de første dagene etter fettsuging, men man kan med fordel bevege seg litt. Avhengig av sugingen størrelse må du holde deg borte fra jobb en periode. Ved mindre suginger kan du dra tilbake på jobb etter 1-2 uker, gitt at du holder deg unna fysisk krevende arbeid. Ved større suginger eller fysisk krevende arbeid kan det være aktuelt med 2-3 uker fravær fra jobb. Etter 3-4 uker kan du gradvis begynne med lett mosjon. Mer krevende trening anbefaler vi først etter 4-6 uker, avhengig av hvilke områder som er behandlet. Disse estimatene er generelle antakelser som gjelder for mange, men ikke alle. Vi sier derfor til alle våre pasienter at de må lytte til kroppen, og ta kontakt dersom de trenger mer individuell oppfølging. 

Vi er en erfaren klinikk som har utført mangfoldige inngrep for pasienter med lipødem. Kontakt oss for alle dine spørsmål vedrørende tilstanden, så finner vi ut en løsning sammen. 

 

Book en uforpliktende konsultasjon.

Les flere artikler