Meny

Fettransplantasjon

Fett har mange funksjoner i kroppen. Fettet fungerer blant annet som polstring mellom hud og underliggende strukturer, men har også kosmetisk betydning.

Det spenstige og glatte utseendet vi forbinder med ungdommelighet, er langt på vei beroende på tilstedeværelse av riktige mengder underhudsfett. Mister du underhudsfett på grunn av skade, sykdom eller vanlige aldringsprosesser, blir også huden i dette området mindre spenstig og mer slapp. Ofte kan overføring av eget fett forbedre situasjonen.

Generelt om fettransplantasjon

Dersom du har tapt underhudsfett et sted, kan det erstattes av fett fra et annet sted på kroppen. Ved Plastikkirurgisk Institutt bruker Dr. Stefan Emmes en metode utviklet av Dr. Sydney Coleman, oppfinneren av moderne fettransplantasjon (lipostucture, lipofilling, fatgrafting), med mer enn 20 års erfaring. Denne metoden gir svært gode og varige resultater.

Behandlingen starter med henting av fett ved hjelp av en prosedyre som ligner på, uten å være identisk med, fettsuging. I og med at fettcellene ikke skal ødelegges er sugeprosessen mer varsom enn ved vanlig fettsuging. Deretter må fettet renses slik at det som blir igjen inneholder høy konsentrasjon av levende fettceller.

Etter lokalbedøvelse transplanteres fettet med spesielle, ekstra tynne kanyler. Det lages først en kanal i vevet ved å stikke kanylen inn, så sprøytes små mengder fett inn i kanalen mens kanylen trekkes tilbake. På denne måten produseres et tredimensjonalt nettverk av nye fettceller omgitt av levende vev. Prosedyren gjentas inntil ønskelig volumøkning er oppnådd.

Les mer om fettransplantasjon.

Typer fettransplantasjoner

Ansikt: I hele ansiktet kan tap av fett (lipoatrofi) behandles med fettransplantasjon. Vanlige behandlingsområder er innsunkne kinn eller tinning, innsøkk og små rynker under øyene eller rundt munnen, leppeforstørrelse/-korreksjon og markering av kjevekant. Ved behandling kan man som regel forvente både volumøkning og forbedring av hudkvalitet.

Hender: Med alderen mister man etter hvert også fett på håndrygg og blodårer, og sener blir mer synlige og fremtredende. Samtidig utvikles såkalte aldersflekker. Ved en fettransplantasjon polstres huden opp og gir håndrygg og fingre et mer ungdommelig preg. Dessuten bedres også hudens utseende på sikt med færre og mindre synlige flekker.

Bryst: Bryst kan behandles både med forstørrelse, utligning av asymmetri, eller som rekonstruksjonsprosedyre etter brystkreftbehandling.

Rumpe: En del kvinner og menn sliter med for liten rumpe, eller ujevn fettfordeling i rumpeballene. Om pasienten samtidig har ekstra fettputer på utsiden av lårene, såkalte ridebukselår, forsterkes denne effekten ytterlige. I slike tilfeller kan fettransplantasjon omfordele underhudsfettet. Resultatet blir en forstørrelse, eller formkorreksjon av rumpen.

Genitalområde: Fettransplantasjon kan korrigere manglende fylde i de ytre kjønnsleppene. Ved behandling transplanteres fettet i skjedeveggen for å redusere den indre diameteren.

Generelt: Ujevnheter og mangel på underhudsfett, for eksempel etter arrkorreksjon, skade, sykdom eller etter tidligere mislykket fettsuging, kan som regel forbedres med fettransplantasjon. Ved behandling kan asymmetri og innsøkk korrigeres. Fettet kan også brukes som kamuflasje, det vil si på områder hvor man egentlig ikke har så mye underhudsfett.

Bestill uforpliktende konsultasjon.

Les flere artikler