Meny

Brystreduksjon for menn

Brystutvikling hos menn – såkalt gynekomasti – forekommer hos voksne menn i alle aldersgrupper. Vi skiller mellom ekte gynekomasti og uekte gynekomasti. Ved ekte gynekomasti foreligger det økt brystkjertelutvikling, mens ved uekte gynekomasti vil fettmengden i brystet være økt og kjertelmengden uendret.

Ikke bare kvinner, men også menn har anlegg til brystkjertelvev bak brystvorten. Som regel er kjertelen veldig liten og kan ikke ses eller kjennes. Ved ekte gynekomasti er årsaken ofte et misforhold mellom mannlige og kvinnelige hormoner i kroppen, avhengig av pasientens egenproduksjon eller på grunn av medikamenter. Som en konsekvens av dette vokser brystkjertelvevet og fører til brystutvikling som kan sammenlignes med et kvinnelig bryst.

Uekte gynekomasti, eller pseudogynekomasti, henger derimot som regel sammen med generell overvekt. Ved pseudogynekomasti blir brystene forstørret på grunn av økt mengde underhudsfett. Det finnes også situasjoner med både økning av kjertelsubstand og økning av fettmengde i brystene. Årsakene kan være sammensatte.

Noen menn opplever denne brystutviklingen som sjenerende, og liker ikke tanken på å ha «kvinnelige former». I så fall har vi flere behandlingsmuligheter, avhengig av tilstand og behov.

Økt brystutvikling hos gutter i puberteten vil i svært mange tilfeller forsvinne av seg selv. Det er sjelden riktig å behandle menn som ikke er fullt utviklet. Hos voksne menn som er ferdig utviklet er kirurgisk behandling det eneste som hjelper.

Behandlingsmuligheter

Behandling avhenger av hvilken type forstørrelse som foreligger. Økt fettmengde – enten som hovedårsak eller blandingsform – kan fjernes forholdsvis enkelt med fettsuging. Økt mengde kjertelvev må derimot skjæres bort. Om det foreligger en blanding av fett og kjertelvekst, kombineres begge inngrep.

I noen tilfeller foreligger det så mye overskuddshud at også deler av huden må skjæres bort. Er huden elastisk kan oppstrammingen utføres fra et nitt som ligger rett foran og ned fra armhulen. Er huden lite elastisk vil det være nødvendig med en brystreduksjon som ligner på brystreduksjoner utført på kvinner.

Brystreduksjon for menn utføres som regel i lokalbedøvelse, men med tilskudd av likegladmidler satt intravenøst. Ved store oppstrammingsoperasjoner kan det være aktuelt at vi anbefaler narkose.

Under konsultasjon vil kirurgen avgjøre nærmere hvilke behandlingsmuligheter som passer best for deg.

Book en uforpliktende konsultasjon.

Les flere artikler